Η Google έχει ανακοινώσει πολλές βασικές αλλαγές στην πολιτική για τους προγραμματιστές εφαρμογών Android, με στόχο να αυξήσει την ασφάλεια των χρηστών, του Google Play και των εφαρμογών που προσφέρει η υπηρεσία.
Αυτές οι αλλαγές, θα τεθούν σε ισχύ από τις 11 Μαΐου έως την 1η Νοεμβρίου 2022, δίνοντας στους προγραμματιστές αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν.
Οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές που περιλαμβάνονται στη λίστα και σχετίζονται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την απάτη είναι:
- Νέες απαιτήσεις στόχου επιπέδου API.
- Απαγόρευση εφαρμογών δανείου των οποίων το ετήσιο ποσοστό (APR) είναι 36% ή υψηλότερο.
- Απαγόρευση της κατάχρησης του API προσβασιμότητας.
- Νέες αλλαγές πολιτικής για την άδεια εγκατάστασης πακέτων από εξωτερικές πηγές.
- Νέοι στόχοι επιπέδου API
Από την 1η Νοεμβρίου 2022, όλες οι εφαρμογές που κυκλοφόρησαν/δημοσιεύτηκαν πρόσφατα πρέπει να στοχεύουν σε επίπεδο Android API που θα κυκλοφορήσει εντός ενός έτους από την τελευταία σημαντική έκδοση Android. Όσοι δεν συμμορφωθούν με αυτήν την απαίτηση θα απορριφθούν από τη συμπερίληψη στο Play Store, το επίσημο κατάστημα εφαρμογών του Android.
Οι υπάρχουσες εφαρμογές που δεν στοχεύουν σε επίπεδο API, θα έχουν περιθώριο δύο ετών από την τελευταία σημαντική έκδοση Android, ώστε να το αλλάξουν αυτό, διαφορετικά θα καταργηθούν από το Play Store και δεν θα είναι πλέον ανιχνεύσιμες. Αυτή η αλλαγή θέλει να αναγκάσει τους προγραμματιστές εφαρμογών, να υιοθετήσουν τις αυστηρότερες πολιτικές API που στηρίζουν τις νεότερες εκδόσεις Android, συνήθως καλύτερη διαχείριση και ανάκληση αδειών, κατά του hijacking ειδοποιήσεων, βελτιώσεις απορρήτου δεδομένων, εντοπισμό phishing, περιορισμούς στην οθόνη εκκίνησης και πολλά άλλα.
Οι προγραμματιστές εφαρμογών που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μεταβούν στα τρέχοντα επίπεδα API μπορούν να ζητήσουν εξάμηνη παράταση, αν και αυτό δεν είναι εγγυημένο για όλους. Αυτή η αλλαγή στην πολιτική, αναμένεται να αναγκάσει πολλές απαρχαιωμένες εφαρμογές να υιοθετήσουν πιο ασφαλείς πρακτικές, αλλά επίσης αναπόφευκτα θα ωθήσει αρκετά έργα που δεν αναπτύσσονται πλέον ενεργά εκτός του Play Store.
Μια παρενέργεια του τελευταίου θα μπορούσε να είναι οι άνθρωποι α στραφούν σε παράνομες πηγές για να αποκτήσουν ένα APK της αγαπημένης τους εφαρμογής, μόνο για να εξαπατηθούν και να μολυνθούν με κακόβουλο λογισμικό. Το Accessibility API του Android επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με αναπηρία, επιτρέποντας τη δημιουργία διαφορετικών τρόπων ελέγχου της συσκευής και χρήσης των εφαρμογών της.
Ωστόσο, αυτή η δυνατότητα χρησιμοποιείται συνήθως από κακόβουλο λογισμικό για την εκτέλεση ενεργειών σε μια συσκευή Android χωρίς την άδεια ή ακόμη και τη γνώση του χρήστη. Η εστίαση στους «νέους χρήστες» είναι μια σημαντική διάκριση. Για παράδειγμα, ένας χρήστης που μόλις αγόρασε το πρώτο του τηλέφωνο Android με Android 12, δεν θα βρει εφαρμογές σχεδιασμένες για Android 9 όταν πραγματοποιεί αναζήτηση στο Play Store. Οι τρέχοντες και οι μακροχρόνιοι χρήστες Android ωστόσο δεν χρειάζεται να ανησυχούν για αυτήν την αλλαγή που θα μπορούσε να τους κλειδώσει έξω από τις αγαπημένες τους εφαρμογές παλαιού τύπου. Οι υπάρχοντες χρήστες Android θα συνεχίσουν να μπορούν να βρίσκουν εφαρμογές που έχουν εγκαταστήσει στο παρελθόν και μπορούν να επανεγκαταστήσουν και να χρησιμοποιήσουν αυτές τις εφαρμογές σε οποιεσδήποτε συσκευές τις υποστηρίζουν.
Πηγή: secnews.gr