Για πολλούς χρήστες του διαδικτύου η επιλογή ενός σωστού και ασφαλούς κωδικού πρόσβασης είναι μια δευτερεύουσα υπόθεση και μικρής σημασίας. Έτσι, προτιμούν να χρησιμοποιούν είτε ένα απλό και εύκολο κωδικό, είτε τον ίδιο κωδικό σε όλες τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν. Συμφωνουμε οτι είναι δύσκολο να θυμάστε διαφορετικούς και πολύπλοκους κωδικούς, αλλά οι "απειλες" δεν αστειέυονται. Έτσι σας δίνουμε μερικές συμβουλές, σύμφωνα και με το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, για να κάνετε τα πράγματα πιο απλά για εσάς.
- Μη χρησιμοποιείτε απλούς κωδικούς όπως «12345», «password», «admin»
- Είναι σημαντικό να δημιουργήστε διαφορετικούς κωδικούς για κάθε ξεχωριστή υπηρεσία και εφαρμογή.
- Αν επιλέξετε να αποθηκεύσετε τους κωδικούς σας σε ένα αρχείο στον υπολογιστή σας, προσέξτε τα ονόματα που θα χρησιμοποιήσετε για να ονομάσετε το αρχείο αλλά και μέσα σε αυτό, ώστε να μην προδίδουν το περιεχόμενο τους. Μην στέλνετε τους κωδικούς σας σαν κείμενο σε e-mail, αλλά προτιμήστε να στέλνετε αρχείο σαν συνημμένο.Και φυσικά μην αφήνεται δεξιά και αριστερά σημειώματα με τους κωδικούς σας.
- Ο κωδικός (password) θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 8 χαρακτήρες.
- Θα πρέπει να είναι αναμεμειγμένος με πεζά και κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και κάποιους ειδικούς χαρακτήρες όπως (!@#$%^&*).
- Χρησιμοποιούμε φαντασία στην επιλογή των λέξεων∙είναι σημαντικό να μην είναι μια συνηθισμένη λέξη που μπορεί να υπάρχει στο λεξικό. Μπορούμε, π.χ. να επιλέξουμε μια φράση και να μην την χρησιμοποιήσουμε αυτούσια, αλλά να πάρουμε τα πρώτα γράμματα από την κάθε λέξη της φράσης και να δημιουργήσουμε μια νέα λέξη, την οποία όμως θα τη θυμόμαστε εύκολα και θα είναι δύσκολο να τη μαντέψει κάποιος άλλος.
- Καλό θα είναι (και πλέον απαραίτητο) οι σελίδες που χρησιμοποιείτε να χρησιμοποιουν SSL για την κρυπτογράφηση των δεδομένων.
TIP:
Υπάρχουν διαθέσιμα "εργαλεία" που μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε νέα και ασφαλες passwords: