fbpx

Εάν προσπαθήσετε να κοινοποιήσετε ένα ειδησεογραφικό άρθρο στο Facebook χωρίς να το ανοίξετε, ενδέχεται σύντομα να βλέπετε μια ειδοποίηση που θα σας ενθαρρύνει να το διαβάσετε πρώτα. Η λειτουργία δοκιμάζεται επί του παρόντος στην πλατφόρμα, με στόχο την προώθηση μιας πιο ενημερωμένης/συνειδητοποιημένης κοινοποίησης.

Το Facebook προτρέπει τους χρήστες να διαβάζουν τα νέα πριν τα κοινοποιήσουν

Το Facebook θέλει να κοιτάξετε πέρα ​​από τον τίτλο και να διαβάσετε πραγματικά το ειδησεογραφικό άρθρο που πρόκειται να μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Σε ένα tweet από το Facebοok Newsroom, το Facebook δήλωσε ότι “δοκιμάζει έναν τρόπο προτροπής μιας πιο ενημερωμένης κοινοποίησης ειδησεογραφικών άρθρων.” Όταν οι χρήστες αναδημοσιεύουν ένα άρθρο με βάση τον τίτλο του, ενδέχεται να προωθούν ακούσια fake news – το Facebook σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα με τη νέα του προτροπή.

Εάν προσπαθήσετε να μοιραστείτε ένα άρθρο που δεν έχετε ανοίξει στο Facebook, θα δείτε μια ειδοποίηση που θα αναφέρει: “Πρόκειται να κοινοποιήσετε αυτό το άρθρο χωρίς να το ανοίξετε. Η κοινή χρήση άρθρων χωρίς την ανάγνωσή τους μπορεί να σημαίνει ότι λείπουν βασικά facts.”

Στη συνέχεια, το Facebοok σας δίνει δύο τρόπους για να απαντήσετε σε αυτό το μήνυμα: Open Article και Continue Sharing. Με άλλα λόγια, μπορείτε να επιλέξετε να διαβάσετε το άρθρο που πρόκειται να δημοσιεύσετε ή να συνεχίσετε να το μοιράζεστε χωρίς να το διαβάσετε.

Το Twitter αποκάλυψε μια παρόμοια προτροπή

Το Facebook πήρε σαφώς αυτό το μήνυμα απευθείας από το playbook του Twitter. Τον Σεπτέμβριο του 2020, το Twitter λάνσαρε μια ειδοποίηση που εμφανίζεται όταν οι χρήστες προσπαθούν να κάνουν retweet ένα άρθρο που δεν άνοιξαν. Παραδόξως, το Twitter σημείωσε κάποια επιτυχία με αυτήν τη δυνατότητα – η προτροπή αύξησε πραγματικά την πιθανότητα των χρηστών να διαβάσουν το άρθρο πριν το κάνουν retweet.

Το Twitter και το Facebook εργάζονται και οι δύο για την καταστολή της παραπληροφόρησης – και τα δύο χρησιμοποιούν παρόμοια μέτρα για να το καταφέρουν. Οι ομοιότητες στα responses και των δύο πλατφορμών έγιναν ιδιαίτερα εμφανείς εν μέσω της πανδημίας του COVID-19.

Ενώ το Twitter απαγορεύει στους χρήστες που δημοσιεύουν fake news σχετικά με τα εμβόλια για τον COVID-19, το Facebοok καταργεί τις αναρτήσεις που περιέχουν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα εμβόλια. Με τις δύο πλατφόρμες να τροφοδοτούν τις τεχνικές καταπολέμησης παραπληροφόρησης μεταξύ τους, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Facebook διερευνά και το χαρακτηριστικό της προτροπής ανοίγματος της είδησης.

Το Facebook θα απαλλαχθεί από την παραπληροφόρηση;

Η νέα προτροπή του Facebook θα έχει μόνο μικρό αντίκτυπο σε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι πιθανό ότι πολλοί χρήστες θα καταλήξουν να κοινοποιούν αδιάβαστα άρθρα στη στιγμή, ειδικά αν ο τίτλος είναι αρκετά συγκλονιστικός.

Και επειδή το Facebook δεν μπορεί να σας αναγκάσει να μην δημοσιεύσετε ορισμένα πράγματα (εκτός εάν παραβιάζει τους κανόνες του Facebook), η παραπληροφόρηση θα είναι πάντα ένα πρόβλημα. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να εντοπίζετε την παραπληροφόρηση, καθώς και πώς να βρείτε αξιόπιστες πηγές ειδήσεων.

Πηγή: secnews

Facebook

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από την InfonetGroup με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε. Όροι Χρήσης - ΠΠΔ